Wiele mówi się o świętach pogańskich , i zwyczajach które w ramach inkulturacji zyskały nową oprawę w "nowych czasach" , Zielone światki , Matki Boskiej Gromnicznej czy dziady , wiemy o tym dużo , mnie natomiast ostatnio w czasie podroży wakacyjnej ruszyło coś innego jakie mamy domniemane pozostałości w sferze materialnej ( czyli co w stylu budowli , architektury zostało nieświadomie zaadoptowane ) , czekam na pomysły
mój nr 1 :
kapliczki , krzyże przydroże , zwrócił ktoś może uwagę na to że niemal wszystkie one czy też święte figury są odgrodzone jakimś tam płotkiem , ( oddzielenie sacrum od profanum ) nikt przecież nie wymyślił tego tak sobie , podejrzewam że jest to kontynuacja z czasów pogańskich , źródła pisane mówią o odgrodzeniu Świętowita na Rugii czy grodzeniu świętych drzew .
nr 2 lokalizacja tychże , są to charakterystyczne miejsca ( rozstaja dróg , górki , itp. ) przypadek ? czy kiedyś może w podobnych miejscach lokalizowano bałwany?
a wizerunki świętych na drzewach w takich " budkach dla ptaków "
tu za bardzo nie mam pomysłu ... może ktoś ma ?
wszystko to dotyczy terenów wiejskich , w budowlach ( kościołach ) chyba nie ma analogii . pozdrawiam