|
Teraz jest 1 lip 2022, o 04:00
|
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
TomaszTrela
|
Tytuł: Spamerzy
Napisane: 4 lut 2015, o 12:50
|
|
|
Czy ktoś opiekuje się forum? I co ważne, potrafi rozwiązać problem spamerów? np. Brandenream?
|
|
Góra |
|
 |
Witomysł
|
Tytuł: Re: Spamerzy
Napisane: 4 lut 2015, o 14:52
|
|
Administrator |
 |
 |
|
Rzeczywiście w ostatnich tygodniach automaty spamerskie skuteczniej przełamują zabezpieczenia zastosowane przy rejestracji nowych użytkowników.
Są one usuwane na bieżąco w ramach naszych możliwości czasowych, gdy tylko ktoś z administracji jest na forum. Czasem jednak, szczególnie w nocy, w trakcie urlopów czy obowiązków w pracy, może to potrwać dłużej niż kilka godzin.
Pozdrawiam i dziękuje za słuszną uwagę.
|
|
Góra |
|
 |
TomaszTrela
|
Napisane: 4 lut 2015, o 16:37
|
|
|
Od kiedy ja byłem adminem na phpBB minęło wiele czasu, ale administrując fora oparte na SMF i strony na Wordpress to mają różne dodatki skutecznie blokujące rejestracje spambotów.
W sumie wystarczy proste zapytanie: "Jak się nazywa forum na które chcesz się zarejestrować?" albo "Ile jest dwadzieścia minus jeden? (podaj liczbę)"
|
|
Góra |
|
 |
Radosław
|
Napisane: 4 lut 2015, o 23:14
|
|
|
Ja trochę z innej beczki. Co jakiś czas zdarza się że dostaje powiadomienie mailem o nowym wpisie do jakiegoś wątku, gdy klikam okazuje się że nic nowego nie ma. Czy to jest jakiś błąd czy skutek aktualizacji/edycji wpisu odbierany przez silnik forum jako nowy post?
|
|
Góra |
|
 |
TomaszTrela
|
Napisane: 5 lut 2015, o 00:50
|
|
|
@Radosław System wysłał powiadomienie że coś jest i to prawda. Wiem bo sam tak wchodzę, gdy ktoś odpowiada na wątek który subskrybowałem.
Jednak ostatnio kilka razy to były wiadomości gdzie napisał jakiś spammer i gdy ty się zalogowałeś, to wiadomości zostały już usunięte.
|
|
Góra |
|
 |
Witomysł
|
Napisane: 5 lut 2015, o 18:56
|
|
Administrator |
 |
 |
|
Dokładnie tak, powiadomienie do nieistniejącego posta odnosiło się do postów spamerskich, w między czasie skasowanych.
Tomasz Trela: Obecne "nietypowe" zabezpieczenie polegające na wpisaniu dodatkowych dowolnych liczb w formularzu rejestracyjnym bardzo długo zdawało egzamin, niestety ostatnio zaczyna być przełamywane przez boty.
|
|
Góra |
|
 |
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|