Ducze napisał(a):
skoro wyobrażenia Bogini na początku wiosny były(są) palone co symbolizowało jej odejście , to kiedy Ona powracała ?
Chwilę później. W obrzędzie TOPIENIA Marzanny (palenie jest raczej późniejszą formą) chodzi o jej odesłanie do morza - w zaświaty celem odmienienia. Jest to pewna cześć rytuałów mających charakter inicjacyjny-przemiano twórczy (zejścia w zaświaty).
Wielu nie pamięta lub pomija ważny drugi człon rytuału, a bez którego całość rytuału topienia Marzanny jest wg mnie pozbawiona kompletnie sensu mianowicie - wprowadzenie żywozielonego Gaika (Maika - w niektórych regionach PL) co jest substytutem dawniejszego zwyczaju wprowadzania młodej dziewczyny-dziewicy ubranej tylko w zielone liście i kolorowe wstążki tj. nowego życia, nowej wiosny, nowej płodności - perspektyw wzrostu po okresie marności.
Cytuj:
Czy w momencie Jej powrotu miała nazwę Marzanna ? jest to dla mnie dziwne by przy nowym początku nazywać ją "Śmiercicha " - Marzanna
Dualizm postaci wyjaśnia chyba dość dobrze Grzegorz Niedzielski w dwóch artykułach na bogowiepolscy.net
Dziewanna tutaj a
Marzanna tutaj.Cytuj:
Czy logiczne wydaje się składać podziękowania za udane plony dla Bogini Śmiercichy ? - Marzanny .
Problemem jest tutaj interpretacja Marzanny tylko w jej aspekcie przemiany związanej z Marnością / Śmiercią. Tymczasem trzeba tutaj odnieść się do roli i rozumienia zaświatów wśród Słowian - bez uchwycenia tej najważniejszej kwestii Marzanna jako Pani Plonów jest rzeczywiście nielogiczna. Nie zapominajmy jednak, że bez tego kontekstu traci ona swoją autentyczną, słowiańską tożsamość - tym samym jej rozpatrywanie zostaje pozbawione sensu.
Cytuj:
Mam takie pomysły na wyjaśnienie tego wątku :
- Marzanna jako Bogini cyklu rocznego (...)
Oczywiście są to tylko moje osobiste wywody nie poparte żadnymi dowodami , może ktoś ma inne poglądy na ten temat ?
Po krótce tak jak piszesz - w cyklu rocznym następowała pewna przemiana. Pytanie jakie się pobocznie pojawia to czy Boginii (Marzanna-Dziewanna) została rozdzielona na dwie odrębne postacie sióstr, czy relację matka-córka czy rozumiana była w jakiejś innej jeszcze zależności (tutaj są potrzebne szersze analizy i więcej badań).